Podívejte se na „talířové pravidlo“ ve videu na našem YouTube kanále https://www.youtube.com/watch?v=V7nhZEOQeRI&t=263s
TALIŘOVÉ PRÁVIDLO– jednoduchý a účinný způsob správného stravování. Může se ho naučit a používat každý člověk. Toto pravidlo představuje jednu z mnoha variant zdravé výživy, bylo vytvořeno výživovými odborníky z Harvardovy univerzity. Jedná se o průvodce zdravou, vyváženou a racionální výživou. Pravidlo pomáhá Vám dostat do formy bez různých výpočtů kalorií, vážení produktů a potravinových deníčků.
Princip talíře a jak na to:
- Vezměte si talíř o průměru 20-25 cm.
- Zelenina a ovoce – tvoří hlavní část stravy, tedy ½ talíře.
- Celozrnné potraviny – ¼ talíře.
- Živočišné a rostlinné bílkoviny – ¼ talíře.
- Rostlinné oleje – v mírném množství.
Důležité je vyhýbat se průmyslově zpracovaným výrobkům. Znamená to prozánětlivou, chemicky upravenou potravinu, která obsahuje různé, zdraví škodlivé látky, má vyšší tendenci k oxidaci a k nižšímu využití metabolismu. Dále je nutné
- dodržovat pitný režim,
- pít vodu místo sladkých nápojů,
- mléčné výrobky konzumujte odděleně od hlavního jídla,
- ovoce konzumujte mezi jídly, ideálně do 15:00,
- používejte maximálně 5g soli denně,
- poslední jídlo by mělo být 2-3 hodiny před spaním,
- mezi jídly by měla být pauza 4 hodiny,
- jist nejméně 3krát denně,
- omezení jakéhokoli jídla může být pouze dočasné.
A pamatujte si, že k zdravému stravování patři zdravý životní styl, mírná fyzická aktivita a dobra nálada. Společně se našimi odborníky ponořte se do hloubky dýchacích cvičení, kinezioterapii, protahujte páteř a klouby na trenažere Evmínova.